Spelberoende – Gamblers Anonymous

En stor anledning till att spel är så hårt reglerat i Sverige, är de sociala konsekvenserna spelande har på vissa människor. I det här landet har närmare 4 % av befolkningen problem med sitt spelande. Ludomani, eller patologiskt spelande är en sjukdom, precis som kleptomani och pyromani. Oftast lockas spelmissbrukare av spel där tiden mellan insats och vinst är kort, som spelautomater, enarmade banditer och Jack Vegas. När man har en impulskontrollstörning, som patologiska spelare har, kan det uppträda som ett substansberoende (som alkoholism) i och med att man ofta måste ha mer, spela för mer, för att få en kick. Dessutom lider många med spelmissbruk också av abstinens om de inte får spela.

1980 blev patologiskt spelande en psykisk diagnos och man började ta det på större allvar. Det är viktigt att komma ihåg, dock, att långt ifrån alla som spelar mycket eller har riskfulla spelbeteenden är beroende. Den beroende går framför allt igenom en förfas som kallas prodrom. Här känner man upphetsning och spänning redan innan man börjar spela, bara för att man vet att man snart kommer spela. En lättnadskänsla kommer när man spelat färdigt, något som inte heller drabbar människor utan problem. Man kan enkelt säga att när det är spelet som är det viktiga, inte vinsten, så kan det ses som en varningsflagga.

Gamblers Anonymous (GA), eller anonyma spelberoende, är en organisation som ursprungligen kommer från USA, men som finns även i Sverige. GA är politiskt och religiöst obundet och man har som enda krav på sina medlemmar att de ska vilja sluta spela. Man får bidrag och det är så man försörjer sig, inte genom medlemsavgifter. Fokus ligger på att inse att man har ett missbruk och att acceptera att det inte kommer förändras. Istället försöker man förse sina medlemmar med stöd och uppbackning, medlem till medlem. Man ska försöka hitta strategier att överleva och må bra trots sitt missbruk.

Till sin hjälp har GA flera verktyg. Man har tolv steg som liknar de tolv stegen som AA använder sig av, man har även några viktiga deviser och tolv traditioner som fastställer hur man bör tänka och agera för att må så bra som möjligt. Dessutom finns journummer för spelare och man arrangerar även möten, där spelmissbrukare kan träffas och få stöd och råd från andra i samma situation. På ga-sverige.se kan man få mer information och hit kan man vända sig om man har problem eller om man känner någon som verkar vara i farozonen.